Det finns olika sätt att jobba med scrapböcker. Det ena är att klistra in kort, biljetter och kartbitar i ett album, och skriva in texten for hand. Eller kanske klippa ut ord och uttryck ur tidningar. Det andra är att sätta upp allting på datorn och sedan skriva ut det. I båda tillfällen gäller det att planera innan man börjar sätta upp sidorna.

Ska du klippa och klistra behöver du framkalla bilderna först. Det kostar, varför det är extra viktigt att veta precis vilka bilder du vill ha med i boken. Det är inte bara favoritbilderna du ska framkalla, det är de bilder som bäst berättar den historia du vill förmedla. Har du samlat på biljetter, servetter och andra små saker som kan klistras in, har du flera saker att ta med i planeringen. Ska sidorna visa resan kronologiskt, eller vill du vara mera konstnärlig och låta färger bestämma vilka bilder som ska vara på samma sida?

När du beslutat hur sidorna ska se ut, är det dags att skicka fotona till framkallning, inte förr. Nu behöver du bra lim, färgpennor och en skarp sax för att få allt på plats.

Digital skrap book

Har du ett lay out-program kan det vara precis lika roligt att skanna in de olika minnena. Det ger dig dessutom möjlighet att leka med storleken på de olika detaljerna. Har du skannat in servetten från den mysiga lilla caféen, kan den vara med både som en liten detalj på sidan och som bakgrund på ehal sidan. Det är den helt stora fördelen med att jobba digitalt. När du väl har satt upp hela ”boken” snyggt på datorn är det bara att skriva ut sidorna på din laserskrivare. Väljer du det tillvägagångssättet kan du få fram ett riktigt tjusigt resultat. Du kan sätta en ringrygg på sidorna eller välja en snygg pärm till din scrapbook.