Även om du bor i ett relativt stort hus, kan det vara rum som är små. Det kan vara en utmaning att inreda dessa, så de inte ser övermöblerade ut. Häng inte kvar i stilen från det stora och öppna vardagsrummet. Det krävs något helt annat i ett litet rum. Självklart spelar funktionen en roll. Det är skillnad på om det är ett litet kontor eller inbjudande gästrum. Det finns dock vissa principer som fungerar oavsett funktion.

Använd dig av färger. Att ljusa färger på väggarna får rummet att verka större, är nog ganska välkänt. Det behöver dock inte vara vita väggar för att uppnå den här effekten. Det kan bli betydligt roligare om du väljer färger som dimgrå, terrakotta eller tom. äppelgrönt. Den senare färgen är förstås en mera otraditionell satsning. Här spelar rummets funktion in, färgen ska förstås också passa till vem som ska använda rummet och till vad.

Ett extratips är att använda mörkare färger på möblerna. Det får möblerna att verka mindre. Därmed får de även rummet att verka större. Självklart ska det inte vara för många olika färger i ett litet rum, det blir bara rörigt. Välj en markant färg och sedan en något mildare som matchar. Till sist kommer det neutrala ljusgrå eller benvita, samt någon sprakande detalj som samlar alla färger och binder ihop dem. Det kan vara kuddar, eller kanske konst. Undvik dock gardiner, utan låt fönsterna stå helt rena. Ljuset får rummet att verka större.

Skulpturer är vackra blickfång

Ofta väljer man en vacker glasvas eller kanske stora gröna växter för att få med färg och form i ett rum. Det känns aldrig fel. Skulptural dekoration kan också vara just en skulptur. En vacker sak i brons eller kanske sten, som kan stå på golvet och pryda. Är den lite mindre kan den både få en hörna i bokhyllan och stå på soffbordet. Det är ju en smaksak var man placerar den. En skulptur kan ge riktigt mycket själ till ett rum. Många skulpturer återspeglar mänskliga företeelser som kärlek och familj. Det kan också vara mera eller mindre abstrakta bilder, på olika åstadkommanden. Ibland är de även en form för minnesmärken, men de kan också illustrera andra konstarter, som t ex fotbollsspelaren eller jazzmusikern. Tänker du mera otraditionellt kan en skulptur även hänga från taket, som en mobil. Speglar får ofta rum att verka större, och ett arrangemang med en stilren golvspegel och en lite större skulptur kan vara riktigt effektfullt, om det görs med omtanke.

Glöm inte belysningen
Vi nämnde ljuset, när vi avrådde gardiner i ett litet rum. Med rätt lampor kan man skapa flera effekter. Självklart är allmänbelysningen viktig i ett litet rum. Det blir snabbt mörkt, när det inte finns några större golvytor där ljuset kan bre ut sig. Oavsett design uppfyller en vacker lampa både dekoration och funktion. Skrivbordslampan har mindre betydelse för att skapa illusionen av utrymme, men är helt avgörande för en användbar arbetsplats. Glöm inte bort den.