Skillnaden mellan en vinkyl och ett vanligt kylskåp är att en vinkyl håller samt fördelar temperaturen bättre. Vinet får en bättre smak jämfört med om man lägger flaskan i ett vanligt kylskåp. En vinkyl håller även ute skadlig UV-strålning som kan skada vinet. Med andra ord – vinkylen är ett oumbärligt vintillbehör!

Vinkyl med en zon

Som de flesta vet ska vitt vin drickas kallt medan rött vin ska vara varmare. Men det många inte vet är att vid långtidslagring ska alla sorters viner förvaras i samma temperatur – runt 13 grader celsius. Detta gäller även rosé, dessertvin och mousserande vin. Om du bara vill använda din vinkyl för långtidslagring räcker det med en kyl som håller denna temperatur om 13 grader. Men observera att denna då inte lämpar sig för att kyla vin som ska drickas inom kort.

Vinkylar med flera olika zoner

Vill du ha ett ett kylsystem där du både kan långtidsförvara samt ha vin redo för servering, behöver du en vinkyl med flera olika zoner. Med olika zoner menas att olika delar av vinkylen kan ha olika temperaturer. På så sätt kan du ställa in en del att vara på 13 grader för långtidslagring, en del på 15 grader för rött vin och en sista zon på runt 6 till 8 grader som är temperaturen för vitt, rosé och bubbel. Även öl kan kan med fördel läggas i denna kallare zon. En vinkyl med flera zoner är ett mycket händigt vintillbehör.

Placera vinkylen centralt

Vinkylen ska vara en del av möblemanget och något som ska framhävas i hemmet. Placera den därför inte i skafferiet eller i garaget utan hellre på en central plats i vardagsrum eller kök. Det finns olika typer av vinkylar – fristående eller integrerade i köksbänken. Vad som är bäst är en fråga om tycke och smak samt hur mycket plats som finns i köket.