Att ta ett lån kan göras av många anledningar, det kan behövas för att få kapital till ett större projekt som exempelvis en renovering, köp av bil eller båt, men kan också vara ett sätt att snabbt få in pengar för att lösa en oförutsedd och ofta oönskad händelse. Låt säga att exempelvis tvättmaskinen går sönder, plånboken är helt tom och den 25:e ligger en bra bit bort i tiden, det kan vara ett läge där man snabbt behöver ett lån, gärna utan UC kontroll då det ofta tar tid att lösa. Denna typ av kredit är en låneform som används för att täcka upp en kortare ekonomisk störning, ofta handlar det om ett lån på upp till 100 000 för att täcka upp dessa kortsiktiga utgifter.

Låneformens största fördel är att man får tillgång till pengarna fort till skillnad från ett vanligt banklån som oftast tar betydligt mer tid med mer komplicerade processer fram och tillbaka. Du slipper gå på fysiska möten fram och tillbaka, ordna fram rätt blanketter med signaturer, vidimeringar och allt vad det innebär.

Lånebeloppen för dessa typ av lån är generellt sett mycket lägre i jämförelse med ett vanligt lån för bostad samt att löptiden är kortare. Ett vanligt belopp på lånet ligger ofta runt 1000 till 100 000 kronor, att låna 100 000 utan UC är både flexibelt och enkelt. Återbetalningstiden varier, alltifrån en månad upp till runt fem år. Ofta kan dessa typ av lån tas utan en kontroll av UC, dvs upplysningscentralen.

Mindre lägre lån karaktäriseras av en högre effektiv ränta än vanliga lån med kortare löptid. Låneformen i sig har funnits i Sverige sedan ungefär tio år och blir och mer populär just tack vare dess enkelhet.  Företag som erbjuder dessa smålån är enligt svensk registrerade och står under tillsyn av Finansinspektionen för att säkerställa transparens och korrekthet och minska risken för vilseledande information från långivaren. Namnet kan variera, kanske känner du igen termen “snabblån” som är samma sak, det kan även kallad mikrokrediter och/eller smslån. Tidigare var denna typ av lån tyvärr förknippat med skyhöga räntor och höga avgifter, något som tyvärr fortfarande lever kvar i många svenskars medvetande och gett låneformen ett dåligt rykte. Idag är det emellertid  en vanlig låneform för privatpersoner som dessutom är betydligt mer reglerad och en marknad som har städats upp sedan lånen kom ut på marknaden för runt 10 år sedan.

Hur gör man då för att ta dessa lån? Börja med att ta reda på vilket behov du har och hur stor summa du behöver låna. Du kan jämföra vilken långivare som passar dig bäst och sedan börja kolla efter räntor och löptid och hitta ett lån som passar dig bäst. Glöm inte att ha med marginaler i din kalkyl, man vet aldrig vilka oförutsedda händelser som kan uppstå. Efter att du räknat ut ditt lånebehov är och valt rätt långivare för dig så är nästa steg att genomföra en låneansökan. Det enklaste sättet är att registrera en ansökan på kreditgivarens hemsida online.

För detta behövs oftast ett BankID så att du kan kunna legitimera dig varpå du fyller i dina personuppgifter. Här anger du också önskat lånebelopp, en återbetalningsplan som passar dig och godkänner övriga villkor från kreditgivaren. Detta går oftast enkelt för dessa typer av lån och du skickar in ansökan. När kreditgivaren har fått din ansökan och får ett svar så är utbetalningstiden oftast väldigt kort, inom några dagar har du pengarna på ditt konto. Lån upp till 100 000 kronor har ofta den här typen av enkla ansökningsförfaranden, att låna 100 000 utan UC är både flexibelt och enkelt. Just att utgivaren inte behöver gå till UC sparar enormt mycket tid och administration.