Om du har kommunalt vatten har du troligtvis en god kvalitet på vattnet i kranen. Däremot kan husägare med egen brunn ha det värre. Du som husägare är själv skyldig att kontrollera din vattenkvalitet, och enligt tester är den tyvärr inte alltid den bästa.

Det kan leda till hälsoproblem för de som dricker vattnet samt slitage på rör, kranar och maskiner, om bakterier och en mängd andra ohälsosamma partiklar smyger med in i kranarna. Detta är något du verkligen vill undvika.

För att lösa detta kan du installera vattenfilter!

Tips så du kan välja rätt vattenfilter

En del vattenfilter är stora och tar mycket plats medan en del andra vattenfilter är små och passar under diskbänken. Det finns även en hel del leverantörer av vattenfilter på marknaden vilket kan göra det svårt att hitta det vattenfilter som passar bäst för just ditt vatten. Störst och dyrast är inte heller alltid bäst.

För att en expert ska kunna lista ut vilka filter och vilket typ av rening som krävs för just ditt vatten så ska du börja med att ta ett vattenprov.

  • Ta prov själv
  • Beställ hem flaskor själv
  • Låt kommunen göra det åt dig

Innan du bestämmer vilket vattenfilter som du ska köpa så bör du ta in offerter från flera olika leverantörer. Du bör även kolla upp om andra kunder har varit nöjda med servicen och vattenkvaliteten efter installationen av det filter du valt. Det kan också vara bra att ta ett nytt vattenprov en tid efter installationen för att kontrollera att det fungerar som det ska.

Olika sorters filter

Då det finns flera olika sorters filter att välja mellan, beror vilket filter du bör välja på vad vattenprovet visar och vad du vill få ut av vattenfiltret. Vill du bara få rent dricksvatten eller vill du även skona rör, kranar och maskiner?

Patronfilter – för mindre hushåll

För ett mindre hushåll eller för sommarstugan passar ett patronfilter alldeles utmärkt. Patronen anpassas enkelt efter vad som behövs filtreras bort och är en liten produkt som enkelt installeras under diskbänken.

Kolfilter – vanligaste filtret idag

Det vanligaste filtret på marknaden idag är kolfilter. Me det renas vattnet med aktivt kol och filtret är ganska enkelt att montera själv. Ett kolfilter kan man hitta i en vanlig butik till ett bra pris. Det finns dock nackdelar även med kolfilter.

Ett kolfilter renar inte bort bakterier och tungmetaller och det krävs regelbunden användning för att undvika bakteriebeläggningar. Det är även svårt att veta effekten av kolfiltret efter en tids användning.

Sandfilter – tar hjälp av sand

Det finns även större reningssystem som är byggt på en bädd av sand som vattnet passerar innan det når huset. För bästa möjliga resultat kombineras oftast filtersanden med aktivt kol och kan även anpassas efter det behov som finns.

UV-filter – ett kompliment

Som ett komplement till ett existerande vattenfilter kan man även installera ett UV-filter. Om man har ett filter som inte tar död på bakterier i vattnet så är ett UV-filter ett väldigt bra komplement då det är ett effektivt sätt att ta död på bakterier med.

Det är en ganska billig investering med en enkel installering. UV-filtret installeras vid de rör som ansluter brunnen till huset.

Avslutningsvis…

Installationer av vattenfilter för att rena vattnet som används i huset är avdragsgillt med ROT-avdrag. Men kom ihåg att det endast är själva arbetskostnaden för en fackman det gäller, inte vattenfilter och annat material som krävs för att utföra arbetet. Men det går att spara några kronor och ören!

Se till att du använder en leverantör med garanti. På så sätt får du hjälp om något gått fel vid installationen, vilket kan kännas tryggt.