Har du ett stort och fint kök i huset? Eller är du kanske i färd med att skaffa dig just det? Det finns flera olika sätt att inreda stora kök på. Ett vi tänkte titta närmare på är lantköket.

Det kan förstås finnas många tolkningar på detta. Vi har både det gedigna engelska lantköket och det klassiska Provence köket i blått och vitt. Vi tänker på ett stort kök av den lite rustikare varianten. Tänk både lyx och bekvämlighet tillsammans med rymlighet, så är du en bra bit på väg. Det ska vara lätt att laga mat här. Det ska vara skönt att sitta här. Det är flera saker som vi tänker in i en lyxig enhet, när vi planerar lantköket.

Slagbänken

En av de klassiska svenska köksmöblerna är slagbänken, I ett stort kök är detta en given möbel. Välj en stadig och rustik en, gärna i rent, omålat trä. Dynan är förstås både stadig och mjuk, så du sitter bra i slagbänken. Det finns ingen anledning att kompromissa med bekvämligheten, bara för att du valt den rustika looken.

Vinkylen

I ett modernt lantkök har du även en vinkyl. Det finns ingen anledning att låta allmogekänslan ta överhand och slopa lyxen. Håll eventuellt din vinkyl i svart, så passar den in i de flesta inredningsvarianterna. Dova toner i köket bidrar till rätt känsla här. De finns flera olika vinkylar att välja emellan. Du väljer självklart den som bäst motsvarar ditt behov.

Spisen

Nuförtiden går det att få tag på professionella spisar till privatbruk. Fundera på en gasspis med sex bloss och rejäl ugn, med extra bred lucka. Har du ett stort kök kan du unna dig lyxen med en spis i ordentlig storlek. Faktiskt fungerar det inte riktigt med en spis i vanlig standardstorlek. Det stora lantköket får en spis i de vanligaste dimensionerna att verka pluttig.